Gaia gestart met boren tweede tunnelbuis

Tunnelboormachine Gaia is gestart met het boren van de tweede tunnelbuis, van 2,25 kilometer. Nadat Gaia vorige week was ingezegend, zijn de eerste tunnelringen in de startconstructie gebouwd. Op 12 mei boorde de tunnelboormachine door de wand van de bouwkuip, waarmee het boren daadwerkelijk is gestart.
De voortgang van het boorproces is overigens te volgen via www.volgdeboor.nl. De route gaat onder de Vliet, de monumentale Zilverfabriek, het landgoed Berbice, de sportvelden, de spoorlijn en de hoogspanningsmasten door en dit najaar eindigt bij de ontvangstschacht, bij de Stevenshof in Leiden.
De tunnel maakt onderdeel uit van de RijnlandRoute: een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De weg lost huidige knelpunten op en garandeert de doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk.
Twee van de drie projecten van de RijnlandRoute zijn inmiddels in uitvoering. Het project N434/A44/A4, waarvan de geboorde tunnel onderdeel uitmaakt, wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Comol5, het project N206 Tjalmaweg door Boskalis. Het derde project van de RijnlandRoute, de N206 Europaweg, is nog in voorbereiding.
De verwachting is dat de RijnlandRoute eind 2022 gereed is.

www.rijnlandroute.nl>