Fortbrug Weesp circulair opgebouwd met liggers uit bruggen Amsterdam

8 maart 2024 – Amsterdam wil in 2050 volledig circulair te zijn. Het slopen van twee overbodig geworden bruggen is daarmee simpelweg geen optie. Daarom zet de hoofdstad onder meer in op circulair hergebruik van sloopmateriaal. Binnenkort worden onder andere de brugliggers hergebruikt bij de nieuwe Fortbrug in Weesp.
Door een herinrichting van het gebied rond de Kabelweg en de Nieuwe Hemweg in Amsterdam, werden twee bruggen overbodig. Hiervoor is namelijk een tunnel in de plaats gekomen. Veel brugdelen bleken een grote hergebruikpotentie te hebben. De bestaande bruggen waren immers nog lang niet afgeschreven, want ze waren slechts 35 en 10 jaar oud.
Combinatie De Klerk – Hakkers heeft de brugliggers gesegmenteerd van elkaar losgezaagd uit de bestaande bruggen. Aan de hand van een visuele inspectie en diverse materiaalkundige onderzoeken, zoals het bepalen van het chloridegehalte en de druksterkte, is de staat van de liggers in kaart gebracht. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als input voor een constructieve berekening om de belastbaarheid van de liggers te bepalen.
Voor het circulaire ontwerp van de nieuwe brug in Weesp tekende Antea Group. In het ontwerp van de nieuwe Fortbrug vormen de hergebruikte liggers de basis. Hierdoor hoeft er zo min mogelijk gebruik gemaakt te worden van nieuwe materialen.
Naar verwachting zal de nieuwe brug begin 2025 gereed zijn.

Meer bij Antea Group>