Fietspad met 100% gerecycled asfalt

17 december 2015 – In Rotterdam is op donderdag 17 december als eerste gemeente in Nederland 100 procent gerecycled asfalt toegepast in de onder-, tussen- én deklaag van een verhardingsconstructie op fietspaden. Volgens de betrokken partijen een primeur. Het gerecyclede asfalt biedt vele economische én ecologische voordelen. Door een nieuwe productiemethode en het gebruik van een bio-based verjongingsmiddel zijn de eigenschappen volledig gelijkwaardig aan gewoon asfalt. Om asfalt te kunnen recyclen ontwikkelde KWS Infra, een VolkerWessels-onderneming) het zogenaamde HERA-System (Highly Ecologic Recycling Asphalt System). De HERA-installatie werd in september 2012 in gebruik genomen.

Het 100 procent gerecyclede asfalt is tot stand gekomen doordat Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam, KWS en Arizona Chemical hieraan hebben samengewerkt. Door de toepassing van een additief van Arizona Chemical, kunnen de volledige eigenschappen van verouderd asfalt  worden hersteld. De grondstoffen hiervoor worden verkregen uit restproducten van naaldbomen die voor de papierindustrie zijn gebruikt. Het verouderde asfalt wordt bovendien lokaal gesorteerd. Zo komt het voor dat asfalt van Rotterdam Zuid nu in Noord een tweede leven krijgt.
Het fietspad loopt in het deelgebied Merwe-Vierhavens (M4H) van Stadshavens Rotterdam. Niet zo vreemd dat voor deze locatie is gekozen. Eind 2014 is hier al het zogenaamde Lab op Straat aangelegd: een test- en showstraat waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten heel concreet samenwerken aan het verduurzamen van onze wereldhavenstad. Op een totale lengte van zo’n 120 meter testen de partijen innovatief straatmeubilair zoals een lichtgevende bank en een sprekende prullenbak. Maar ook een vernieuwend wegdek en een duurzame wegfundering. Lab op straat wordt elk jaar uitgebreid danwel aangepast met de meest actuele innovaties. De producten worden gedurende zes jaar gemonitord door de Hogeschool Rotterdam. Als innovaties hier goed werken, dan kunnen ze direct elders in Rotterdam worden toegepast.

Bron: KWS>