Fehmarnbelt Fixed LinkFemern
‘s werelds langste afzinktunnel

De Fehmarnbeltverbinding is een geplande tunnelverbinding tussen Duitsland en Denemarken, die het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland zal gaan verbinden over de 18 kilometer brede Fehmarnbelt. De verbinding moet de bestaande veerdienst Rødby-Puttgarden vervangen.
In september 2008 werd tussen de Duitse en Deense ministers van transport daartoe een overeenkomst gesloten. De afgezonken tunnel is van een zodanige schaal, dat meerdere records gevestigd gaan worden. De tunnel heeft een lengte van circa 18 kilometer en zal op het diepste punt een funderingsdiepte hebben van meer dan 40 meter onder de zeespiegel. Daarmee wordt de tunnel de langste gecombineerde weg- en spoortunnel ter wereld en met afstand de langste zinktunnel ter wereld. De realisatie ligt in handen van een joint-venture van Arup, Rambøll en het Nederlandse TEC (Tunnel Engineering Consultants).

De bouw gaat waarschijnlijk € 5,5 miljard kosten. Verwacht wordt dat ongeveer 10.000 auto’s en 4.000 treinpassagiers de tunnel dagelijks zullen gebruiken.

Tunnel Engineering Consultants>
Projectwebsite>
Filmpje>