Femern A/S schrijft spoorwegcontract uit van € 200 miljoen

16 maart 2023 – Femern A/S schrijft een aanbesteding uit voor de aanleg van de spoorlijn voor de Fehmarnbelt-tunnel van DKK 1,5 miljard (€ 200 miljoen).
Femern A/S is een Deens planningsbedrijf belast met de voorbereiding van de Fehmarnbelt-tunnel over de Oostzee tussen het Deense eiland Lolland en het Duitse eiland Fehmarn. Bouw van de achttien km lange afgezonken tunnel, dat naar verwachting in 2028 voltooid zou zijn (later uitgesteld tot 2029), zal een tweesporige spoorlijn en een vierbaans snelweg omvatten.
De komende aanbesteding – bekend als het TTC-contract (Tunnel Track and Catenary) – betreft een 200 km/u dubbelsporige spoorlijn en bovenleidingen, waarvan ongeveer achttien km in de tunnel zelf en ongeveer zeven km daarbuiten.
De aanbesteding start met een prekwalificatie, met als doel de beste en meest geschikte bieders aan boord te krijgen en voor optimale concurrentie te zorgen.
Femern A/S verwacht dat de pre-kwalificatie deze zomer zal plaatsvinden. Daarna worden aanbestedingsonderhandelingen gevoerd tot eind 2024, wanneer de opdracht wordt gegund.
De eerste werkzaamheden zullen naar verwachting in 2025 beginnen.

Meer bij Femern A/S