Europese steden niet klaar voor extreme hitte

26 juni 2024 – De aanpak van hittegolven moet topprioriteit worden in Rotterdam, Amsterdam en andere grote Europese steden. Dat blijkt uit een onderzoek van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco, dat 24 grote steden analyseerde. Met name steden in Noordwest-Europa zijn ontworpen om de bevolking te beschermen tegen kou, niet tegen hitte. Europa warmt sneller op dan de rest van de wereld. Door die toenemende hitte lopen kwetsbare groepen gevaar.
In Europa stijgt de temperatuur gemiddeld twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Ook het aantal dagen met extreme hitte neemt snel toe, net als hittegerelateerde sterfte. In de afgelopen 20 jaar steeg die met 30 procent. Uit het onderzoek van Sweco blijkt dat hittegolven grote risico’s vormen voor de volksgezondheid. Ook hebben ze een negatief effect op infrastructuur en economische productiviteit in stedelijke gebieden.
Momenteel woont 55 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit bijna 70 procent zal zijn. In het rapport staat dat sommige steden al stappen in de goede richting zetten om de hitte te bestrijden. Maar als het gaat om kwetsbare groepen moet er nog veel gebeuren.

Het rapport is te downloaden vis de website van Sweco>