Europa wil meer internationaal treinverkeer

Het Europese spoor krijgt een belangrijke rol bij het behalen van de EU-klimaatdoelen. Als het aan de Europese Commissie ligt zullen het reizigersvervoer per hogesnelheidstrein en het spoorgoederenvervoer verdubbelen. Dat staat in het nieuwe transportbeleid dat de Europese Commissie vandaag presenteerde: de EU Sustainable and Smart Mobility Strategy. Het nieuwe beleid sluit volledig aan bij de strategie van ProRail voor meer duurzame mobiliteit.

Enorme CO2-besparing

Uit onafhankelijk onderzoek dat ProRail begin dit jaar liet uitvoeren blijkt dat er maar liefst twee tot acht miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar kan worden bespaard als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen dan voor het vliegtuig. Ter vergelijking: alleen in Nederland al zorgt de totale mobiliteit van alle vervoersmiddelen voor zo’n 5,6 miljoen ton CO2-uitstoot. ProRail riep de Europese Unie daarom dit voorjaar op om naast goederen- ook reizigerstreinen in de Green Deal op te nemen.

Het nieuwe Europese transportbeleid bevestigt de belangrijke rol van het spoor in het behalen van de klimaatdoelen en bevat ambitieuze doelen: vijftig procent meer spoorgoederenvervoer in 2030 en een verdubbeling in 2050. Voor reizigersvervoer een verdubbeling in 2030 op het Europese hogesnelheidsnetwerk en een verdrievoudiging in 2050.

In Nederland werkt ProRail samen met NS, Schiphol, KLM en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de internationale trein een aantrekkelijk alternatief te maken voor korte vluchten.

Meer bij ProRail>