Energieneutrale Weg van de Toekomst geopend

9 september 2013 – In Oss is zondag gisteren, 8 september, de Weg van de Toekomst (N329) geopend. De weg moet hét toonbeeld worden van duurzaamheid en zichtbare vernieuwing. De 6,5 kilometer lange N329 is de afgelopen drie jaar verdubbeld en energieneutraal gemaakt, wat het project volgens de betrokkenen een uniek karakter geeft.
De Weg van de Toekomst is bijvoorbeeld CO2 -neutraal gebouwd. Tijdens de bouw is de CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperkt door in te kopen bij bedrijven die groen produceren en dichtbij het werk zijn gevestigd. De overblijvende CO2-uitstoot is gecompenseerd door bedrijven langs de N329 van grijze energie op groene energie over te laten gaan.
Ook het gebruik van de weg is zoals gezegd energieneutraal. Acht bomen met zonnepanelen (zonnebomen) wekken energie op voor de verkeerslichten en verlichting en uit het asfalt wordt warmte gewonnen voor gebouwen langs de weg. De Flowman, het groene golf systeem, is nog niet in gebruik genomen. Voor maximale doorstroming op de randweg zijn er LED-lampjes in de berm gelegd die automobilisten met groen, oranje en rood begeleiden over vijf kruisingen. Het systeem wordt momenteel getest en later dit jaar in gebruik genomen.
Totale kosten € 83 miljoen.

Meer over de N329: www.wegvandetoekomst.nl>