Eindhoven krijgt eerste ‘innovatieve’ fietspad

17 juli 2013 – Eindhoven krijgt het eerste innovatieve fietspad van Nederland. Fietsers rijden hier in de toekomst over een interactief pad, ontwikkelt vanuit het zogenaamde Smart Highway concept. Het fietspad combineert duurzame technieken en reageert volgens de bedenkers op de omgeving en de fietser zelf. Smart Highway is een vernieuwend concept voor de slimme weg van morgen. Het idee gebruikt de mogelijkheden van nieuwe technologie en wordt nu ook toegepast voor een fietspad. Het eerste ter wereld in zijn soort. Het interactieve fietspad maakt onderdeel uit van een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven, Eindhoven 365, Heijmans, van Gogh Brabant, Routebureau Brabant en Studio Roosegaarde. Vrijetijdshuis Brabant is projectleider van het innovatieve fietspad. Voor de realisatie van het fietspad is op 10 juli jongstleden door de betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Zo’n 600 meter fietspad, gelegen tussen de Opwettense Watermolen en de Collse Watermolen en onderdeel van de Van Gogh Fietsroute, krijgt een speciaal interactief design ontworpen door Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde. Studio Roosegaarde geeft hiermee een hedendaagse interpretatie aan Vincent van Gogh. Deze nieuwe innovatieve toepassingen worden samen met Heijmans ontwikkeld.  Inmiddels is gestart met de eerste ontwerpen van het innovatieve fietspad. Naar verwachting wordt het definitieve ontwerp in oktober gepresenteerd.
Smart Highway is het resultaat van intensieve samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde en zijn Studio Roosegaarde. Centraal in het concept staan de thema’s duurzaamheid, veiligheid en beleving, die hun uitwerking krijgen in de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht.

Bron: Heijmans>