Eerste windturbine Gemini Offshore Windpark geïnstalleerd

18 februari 2016 – De bouw van het Gemini Offshore Windpark heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Op 16 februari is de eerste windturbine door Van Oord geplaatst en zal binnenkort de eerste stroom gaan produceren. De komende maanden worden in totaal 150 windturbines geïnstalleerd, op 85 kilometer uit de Groningse kust. In het voorjaar van 2017 zal het park gereed zijn en de komende decennia duurzame energie leveren aan 785.000 huishoudens.

Nadat vorig jaar de elektrische infrastructuur is aangelegd en de 150 turbinefundaties zijn geïnstalleerd, is het nu de beurt aan de windturbines. Deze windturbines worden onder meer met Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus direct vanuit de haven van Esbjerg in Denemarken naar het windpark op zee getransporteerd. Vervolgens zal de opgewekte energie via het hoogspanningsnet vanuit Eemshaven naar de eindgebruikers gedistribueerd worden.

Het Gemini Offshore Windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee is met een totale capaciteit van 600 MW één van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens Wind Power (20%), de Nederlandse, maritiem aannemer Van Oord (10%) en het  duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Bron: Van Oord>

Aeolus