Eerste werkzaamheden Dijkversterking Marken

Gepubliceerd op: 26 januari 2024 – Op maandag 29 januari 2024 start Rijkswaterstaat met de eerste werkzaamheden buiten de proefvakken. Er wordt dan begonnen dan met het aanbrengen van de eerste zandlaag langs de Westkade en Zuidkade.
De eerste zandlaag is ongeveer 50 cm dik en komt compleet onder water te liggen. Het is het eerste fundament voor het vervolg van de dijkversterking, die de komende jaren laag voor laag wordt opgebouwd tegen de bestaande dijk.
Het aanbrengen van de eerste zandlaag duurt ongeveer drie maanden; daarna wordt in het voorjaar de verticale drainage aangebracht. Deze drainage zorgt ervoor dat (grond)waterspanning snel verdwijnt en dat de grond eerder inklinkt. Na 1 september 2024, brengt Rijkswaterstaat dan de tweede zandlaag aan.
Eerder was het plan om pas later in 2024 te starten met de eerste zandlaag. Door nu de onderste zandlaag en de verticale drainage aan te brengen, heeft het zand meer tijd om te zetten. Dat zorgt voor een stevig fundament voor de uiteindelijke dijk. Ook kan nu eerder worden gestart met monitoren van de zettingen.

Meer bij Rijkswaterstaat>