Eerste stroom nieuw Nederlandse windpark op zee

22 mei 2015 – Op 22 mei is de 240-uur durende testfase van de eerste van de 43 molens van offshore windpark Eneco Luchterduinen succesvol afgerond. Dat betekent dat het windpark nu groene stroom levert aan het Nederlandse net. De installatie van de windturbines verloopt voorspoedig. De molens worden geplaatst door transport- en installatieschip Aeolus van Van Oord.
Iedere molen bestaat uit vijf delen: een toren van 4,5 m doorsnede, de gondel van 165 ton en drie rotorbladen met een diameter van 112 m. Per keer kan het schip alle onderdelen voor acht complete molens meenemen. Op dit moment is de Aeolus bezig met de vierde lading.

De elektriciteit komt via een 25 km lange in de zeebodem begraven kabel aan land bij Noordwijk en gaat vervolgens 8 km onder de grond verder tot aan het hoogspanningsstation van Tennet in Sassenheim. Afhankelijk van het weer, is de verwachting dat het windpark in augustus 2015 volledig operationeel kan zijn.

Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken.

Bron: Van Oord>

Aeolus