Eerste Smart Circular Bridge van vlas geopend

Op de Floriade in Almere is op 22 april de eerste Smart Circular Bridge geopend. De brug is door een internationaal team ontwikkeld onder het Interreg NWE project Smart Circular Bridge en is voor een groot deel gemaakt van vlas.
Vlas wordt al duizenden jaren gebruikt in de vorm van kleding, zakken of robuuste scheepstouwen. Nu beleven deze plantenvezels een renaissance als biobased bouwmateriaal. In combinatie met een speciale biohars kan er een licht en zeer stabiel materiaal van worden gemaakt met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van aluminium of licht staal.
Naast de 100 procent natuurlijke vlasvezels, zal ook de hars zoveel mogelijk van niet-fossiele bronnen afkomstig zijn. Het aandeel van de biohars bedraagt momenteel nog 25 procent voor de eerste brug, maar deze zal oplopen tot 60 procent of meer voor de volgende bruggen.

De eerste ‘Smart Circular Bridge’ heeft een overspanning van 15 meter is gerealiseerd door een internationaal consortium van vijftien partners onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven.
Het projectteam bestaat uit vijf universiteiten, zeven innovatieve bedrijven (waaronder de Nederlandse firma’s Van Hattum & Blakjevoort en FiberCore Europe BV en drie gemeenten.

Meer bij Van Hattum & Blankevoort>

Meer over het project bij Interreg NWE>