Eerste onbemand survey schip in Rotterdamse haven

Fugro’s Blue Essence, het eerste offshore gecertificeerde onbemande schip (USV) dat een elektrisch aangedreven op afstand bestuurbare onderwater robot (eROV) kan lanceren, zal haar eerste project beginnen in Nederland, in de Rotterdamse haven welteverstaan.
Tijdens de werkzaamheden worden het schip en de onderwater robot via een satellietverbinding bediend vanuit een controlekamer aan wal. Ze zullen worden ingezet voor de inspectie van offshore constructies, bij ondersteuning van bouwwerkzaamheden en voor het uitvoeren van hydrografisch en geofysisch onderzoek.
USV’s spelen een belangrijke rol in de toekomst van de maritieme sector omdat ze leiden tot hogere veiligheid, lagere CO2 emissies en efficiëntere aanlevering van data. Door de inzet van USV’s wordt de inzet van personeel verplaatst van de hoogrisico offshore omgeving naar een controlekamer aan wal en wordt de CO2 footprint, vergeleken met de traditionele onderzoeksmethodes, gereduceerd met 95%. De efficiëntere oplevering van onderzoeksresultaten wordt bereikt door middel van cloud-based processing technieken en maakt snellere en beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk.

Fugro>