Eerste monopile van offshore windpark Baltic Eagle

25 april 2023 – Van Oord’s hefschip Svanen heeft de eerste van vijftig monopiles voor het offshore windpark Baltic Eagle geïnstalleerd. Naast het transport en de installatie van de fundaties van het windpark is Van Oord verantwoordelijk voor de levering, het transport en de installatie van ongeveer zeventig kilometer aan verbindingskabels.
Het offshore windpark Baltic Eagle ligt dertig kilometer ten noordoosten van het Duitse eiland Rügen en beslaat een oppervlakte van veertig vierkante kilometer. Met een vermogen van 476 MW kan het windpark Baltic Eagle (van het Spaanse energiebedrijf Iberdrola) 475.000 huishoudens van hernieuwbare energie voorzien, wat een besparing van jaarlijks bijna 1 miljoen ton CO2 betekent. Het windpark moet eind 2024 volledig operationeel zijn.
Voor de installatie worden de monopiles van producent EEW in het Duitse Rostock drijvend naar de locatie van het windpark getransporteerd, waar de Svanen de monopiles rechtop zet. Zodra de gripper van de Svanen de monopiles op exact de juiste plaats heeft gepositioneerd, begint het heien. Van Oord is begin maart al begonnen met het transport van de transitiestukken van de haven van Aviles in Spanje naar de Van Oord site in de haven van Mukran in Duitsland. De installatie van de transitiestukken is gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar. Later dit jaar worden Van Oord’s kabellegger Nexus en de trencher Dig-It ingezet voor het installeren en begraven van de verbindingskabels.
De Oostzee heeft een enorme potentie als het gaat om offshore wind in Europa. Verschillende landen, zoals Duitsland, maar ook Polen, Zweden, Finland en Estland, onderzoeken nieuwe mogelijkheden voor offshore. De zeebodem van de Oostzee bestaat uit veel verschillende grondsoorten, waardoor de omstandigheden uitdagend zijn. Maar gelukkig is dit voor de Svanen geen onbekend terrein: het schip heeft eerder aan diverse projecten in de Oostzee gewerkt. De Svanen heeft in heel Europa al meer dan 700 fundaties geïnstalleerd, en het overgrote deel van de monopiles in de Oostzee.

(Foto: Van Oord)

Van Oord>