Eerste monopaal Gemini-windpark geïnstalleerd

2 juli 2015 – Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus heeft de eerste fundering (monopaal) van het Gemini windproject succesvol geïnstalleerd. Het offshore wind project, één van de grootste ter wereld, zal bestaan uit 150 monopalen. Naar verwachting is het project in 2017 volledig operationeel en levert het dan schone, duurzame energie aan 1,5 miljoen Nederlanders.

Gemini wordt gebouwd in de Noordzee. Het windproject, dat bestaat uit twee gebieden van elk 34 km2, ligt op 85 km uit de kust van Groningen. Elke stalen monopaal is gemaakt voor een specifieke plek in het windmolenproject. Hierdoor variëren alle monopalen in lengte van 59 tot 73 m, afhankelijk van de zeediepte. De monopalen hebben een diameter van 7 m en een wanddikte van 7 tot 11 cm. Gedurende de driejarige bouwperiode zet Van Oord een breed scala aan materieel in, waaronder haar eigen specialistische offshore wind schepen. Op het project zullen 500 mensen werken.

Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windproject mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens Wind Power (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het  duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Bron: Van Oord>