Eerste energieneutrale station geopend

Op maandag 20 december is station Delft Campus – het eerste energieneutrale station van Nederland – officieel in gebruik genomen. De stationskap wekt genoeg energie op om het station het hele jaar door te laten functioneren. Het station heeft bovendien een volledig nieuwe entree en is twee nieuwe perrons rijker, evenals vier nieuwe liften die het station beter toegankelijk maken. Een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel maakt TU Delft beter bereikbaar.
ProRail verwacht een forse toename van reizigers op station Delft Campus in de komende jaren. Vanaf 2025 kunnen op dit deel van het spoor vier sporen worden gebruikt. Nu rijden in beide richtingen vier sprinters per uur; vanaf 2025 kunnen dat er zes worden.
Wat de kap van station Delft Campus volgens de betrokken partijen zo bijzonder maakt, is dat er geen zonnepanelen óp het dak zijn aangebracht, maar dat de kap zélf wordt gevormd door 810 zonnepanelen. De opbrengst wordt gemiddeld 200 megawatt per jaar en dat is meer dan genoeg om het jaarverbruik van het station te compenseren. De elektriciteit die overdag wordt opgewekt, wordt via het bestaande energienetwerk gesaldeerd met de elektriciteit die ’s avonds en ’s nachts nodig is voor het station, zoals liften, ledverlichting, de omroepinstallatie, kaartautomaten, incheckpoortjes en reisinformatieborden.

Foto: Strukton/ProRail

Meer bij Strukton>