Eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland

Zaterdag 6 augustus zal de Alexiatunnel bij de Oosterengweg in Hilversum worden geopend. De tunnel is de eerste spooronderdoorgang in Nederland waarbij de verschillende verkeersstromen verticaal van elkaar zijn gescheiden: voetgangers en fietsers boven en de auto’s onder. Door de Alexiatunnel kunnen automobilisten, fietsers en voetgangers vlot en veilig onder het spoor door.
Door de opening van de tunnel in de zomervakantie is haar naam, de Alexiatunnel, op zaterdag 9 juli alvast feestelijk onthuld. Michel Langhout, directeur BAM Infra Projecten bij BAM Infra Nederland, activeerde ‘de aftelklok’ tot aan de opening samen met bestuurders van de provincie Noord-Holland, gemeente Hilversum en ProRail.
De bouw van de dubbellaagse spooronderdoorgang duurde bijna 2,5 jaar. Die tijd was nodig vanwege de technische complexiteit door het bouwen op diepte in een drukke omgeving, zeer dichtbij woningen.
Tussen Hilversum en Huizen komt een hoogwaardige busverbinding. Door de bouw van de Alexiatunnel rijdt de bus straks ook bovenlangs langs het overige verkeer. De HOV-bus rijdt in het najaar over een vrijliggende busbaan tussen de A27 en het busstation in Hilversum. Hierdoor kan iedereen die in ’t Gooi woont of werkt erop rekenen dat de bus op tijd is, ook in de spits.
De dubbellaagse onderdoorgang is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi. Provincie Noord-Holland realiseert het project in nauwe samenwerking met ProRail en de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Hilversum. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg van een busbaan, een natuurbrug in Anna’s Hoeve en een spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg.

Meer bij BAM Infra>