Eerste deel Theunisbrug in Merksem open

Het eerste deel van de nieuwe Theunisbrug in Merksem, één van de twee verkeersbruggen en de trambrug, is geopend. Met zijn stalen witte opengewerkte torens is de nieuwe Theunisbrug een opvallende visuele ervaring. De beeldbepalende torens zijn open vormgegeven om zo maximaal uitzicht te bieden. De donkere onderbouw contrasteert sterk met de licht gekleurde stalen bovenbouw. Architectenbureau ZJA tekende voor het ontwerp van de nieuwe Theunisbrug die zorgt voor een vloeiende verbinding tussen beide oevers van het Albertkanaal.

De nieuwe Theunisbrug bestaat uit drie naast elkaar gelegen bruggen, twee verkeersbruggen en een trambrug in het midden. De fiets- en voetpaden van de Theunisbrug hangen als balkons aan beide zijden van de brug.
In het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen voor een betere bevaarbaarheid van het Albertkanaal door containerschepen worden bruggen verhoogd en het kanaal verbreed. Zo ook hier bij Merksem, Antwerpen, waar de nieuwe Theunisbrug volledig vernieuwd en verhoogd wordt en het kanaal wordt verbreed van 48 meter naar 90 meter breed.
De bouw van de nieuwe Theunisbrug is niet het enige infrastructuurproject in Antwerpen. Momenteel vinden er als onderdeel van het project ‘De Grote Verbinding’ verschillende werkzaamheden plaats die de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad moeten verbeteren. Het belangrijkste onderdeel daarin is de Oosterweelverbinding, waar ZJA het architectonisch ontwerp voor leverde en die de Antwerpse Ring zal sluiten en zo de doorstroming zal verbeteren.

Meer bij Zwarts&Jansma Architechten>