Eerste composiet sluisdeuren Wilhelminakanaal geplaatst

 

12 oktober 2015 – In de nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg zijn zaterdag 10 oktober de eerste sluisdeuren geplaatst. Bijzonder aan deze sluisdeuren is dat zij van composiet zijn gemaakt, een vezelsterke kunststof die duurzaam, licht en onderhoudsarm is. Het gebruik van composiet sluisdeuren is een gezamenlijke keuze van de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat en is opgedragen aan de aannemer van sluis III: Combinatie Heijmans/Boskalis. De sluisdeuren van composiet hebben bijna hetzelfde gewicht als water. Dat zorgt voor minimale wrijving voor de scharnieren en dat leidt weer tot minder slijtage. De sluisdeuren gaan twee- tot driemaal langer mee dan conventionele sluisdeuren. De sluisdeuren die nu geplaatst zijn hebben een hoogte van 5 m en zijn 6,2m breed.

Sluisdeur

Medio januari 2016 worden de sluisdeuren aan de andere kant van Sluis III geplaatst. Met hun afmetingen van 6,20 meter (breed) en 12,5 meter (hoog) zijn dat ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. De afmetingen van de sluisdeuren en het feit dat zij een verschil in waterstand van maximaal 7,90 meter kunnen keren, maken het project uniek voor Nederland en de rest van de wereld. De sluisdeuren zijn ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf FiberCore Europe. Constructiebedrijf Hillebrand zorgt voor de montage van de deuren.

Het Wilhelminakanaal bij Tilburg wordt breder en dieper gemaakt. Ook worden de huidige sluizen II en III vervangen door één nieuwe sluis, worden nieuwe damwanden aangebracht en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Verder komt er een zwaaikom waar schepen kunnen keren. Rijkswaterstaat werkt zo samen met gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant aan een beter bevaarbaar Wilhelminakanaal. Een breder en dieper kanaal leidt tot een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water. Na de verbreding kunnen grotere schepen (klasse IV-schepen) sneller door het Wilhelminakanaal in Tilburg varen. Dit betekent minder vrachtverkeer op de weg, minder files en minder uitstoot van CO2 en fijnstof. De verruiming van het kanaal schept ook kansen voor de Brabantse economie. Veel bedrijven maken voor de aan- en afvoer van goederen steeds vaker gebruik van de Brabantse kanalen.

Bron: Rijkswaterstaat>