Eerste circulaire viaduct in Nederland gedemonteerd

De testperiode van het eerste betonnen circulaire viaduct van Nederland is afgerond. Dat meldden de initiatiefnemers van het circulaire viaduct – Van Hattum en Blankevoort, prefab-bouwer Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat – op 30 september. De betonnen elementen van het viaduct zijn ongeschonden gedemonteerd en daarmee volledig opnieuw bruikbaar. Hiermee is volgens de betrokken partijen een belangrijke stap gezet in het realiseren van circulaire viaducten. Het viaduct zal op een andere locatie worden geremonteerd. Rijkswaterstaat is nog in gesprek over de herbestemming.

In september is het viaduct op locatie uit elkaar gehaald tot vijf liggers. Elke ligger bestaat uit acht betonnen elementen die in elkaar grijpen als een soort LEGO-blokken. De liggers zijn vervoerd naar Consolis Spanbeton voor de tijdelijke opslag. Hier is vervolgens één ligger weer gedemonteerd tot de acht oorspronkelijke circulaire bouwelementen voor onderzoek.

Aan de onderzijde van het brugdek zijn bij de montage meetsensoren geplaatst die bewegingen tot 0,1 mm kunnen registreren. De bouwpartners zullen deze meetgegevens, samen met de bevindingen van de demontage analyseren. De inzichten worden gebundeld in een integraal advies. Dit advies wordt op 15 november openbaar gemaakt tijdens een symposium van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen.

Meer bij Van Hattum en Blankevoort>