Eerste caisson Çanakkale-1915 (Turkije) afgezonken

Op 8 mei is in Turkije daadwerkelijk begonnen aan de bouw van de Çanakkale-1915 hangbrugbrug in de Straat van Çanakkale. Dat gebeurde door het afzinken van een enorm caisson die de pylonen zal dragen. Strukton Immersion Projects is verantwoordelijk voor de logistiek en afzinken van de twee caissons die het fundament van de 318 m hoge pylonen zullen gaan vormen. Ieder caisson is zo groot als het paleis op de Dam in Amsterdam, maar moeten desondanks met een nauwkeurigheid van +/-20 cm worden afgezonken op een plaats waar stroomsnelheden van 1,5m/s geen uitzondering zijn.
De enorme brug over de Dardanellen komt in de buurt van de Turkse stad Çanakkale, en wordt de langste hangbrug ter wereld met een hoofdoverspanning van 2.023. (‘1915’ slaat overigens op de (mislukte) aanval op door de geallieerden op Çanakkale/Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915).
De brug wordt een kunstwerk voor een 354 km lange snelweg die Kınalı via Tekirdağ en Çanakkale met Balıkesir zal verbinden. Het traject vergt de aanleg van 31 viaducten, vijf tunnels, dertig verkeerswisselaars en 143 bruggen waarvan deze veruit de grootste wordt. Het kunstwerk is 3,6 kilometer lang, met nog eens 800 meter landinwaarts. Met een enorme hoofdoverspanning overtreft de nieuwe mega-brug de huidige recordhouder – de Akashi-Kaikyo-brug in Japan, die een hoofdoverspanning heeft van 1.990 meter.
De bouw van de brug werd toegekend aan een joint venture bestaande uit twee Turkse en twee Koreaanse bedrijven, die op hun beurt Strukton inschakelde voor het plaatsen van de brugfundering.
De brug wordt volgens planning in 2023 voor het verkeer wordt geopend.

Meer bij Strukton>