Eerste betonnen element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

Op 29 november is het eerste van drie betonnen elementen voor de fietsenstalling aan de IJzijde van het Centraal Station in het water op haar plek gelegd. Het afgelopen half jaar zijn in het Westelijk Havengebied in totaal drie elementen voor de fietsenstalling gebouwd. Aan de IJzijde van het station zijn in diezelfde periode funderingspalen aangebracht in de bodem van het IJ voor de fietsenstalling. Het eerste element is afgezonken op deze funderingspalen. Op donderdag 2 en zondag 5 december worden, afhankelijk van de weersomstandigheden, het tweede en derde element op hun plek gelegd.
Elk element weegt ongeveer 7000 ton en is op het land gebouwd. Eerder deze maand zijn de elementen door middel van wagens opgebouwd uit segmenten en met in totaal 900 wielen, van land op een ponton gereden. Dit ponton is in het water afgezonken waardoor het beton is gaan drijven. De betonnen elementen worden met een sleepboot richting Centraal Station gesleept en daar op hun plaats gelegd.
De stalling moet uiteindelijk plaats bieden aan 4000 fietsparkeerplekken bij het station waar de fietsdruk erg hoog is. Fietsen kunnen in 2023 ‘onder water’ worden gestald.

De fietsenstalling aan het IJ, is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en ProRail. Hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort, een VolkerWessels Infrastructuur-onderneming, bouwt de fietsenstalling samen met Volker Staal en Funderingen (VSF), Homij Technische installaties, Gebr. Van Kessel (allen eveneens onderdeel van VolkerWessels). Het ruimtelijk ontwerp is door VenhoevenCS architecture+urbanism, en RoyalHaskoning DHV heeft bijgedragen aan het ontwerp van de aanvaarbescherming. Het transport en afzinken van de elementen wordt uitgevoerd door Strukton Immersion Projects en Mammoet Nederland.

Meer bij VHBinfra>