Eco-dynamisch fietspad

20 januari 2015 – Grontmij (onderdeel van Sweco) werkt in een consortium samen met Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe en Stenden Hogeschool aan de ontwikkeling van een ‘eco-dynamisch fietspad’. Dit fietspad wordt volledig gemaakt van biocomposietmaterialen en krijgt ecodynamische verlichting. Een proeftraject van 200 meter wordt komende zomer aangelegd in het provinciale fietspad tussen Klazienaveen en Barger Oosterveen bij Emmen. Het onderzoek dat nu van start gaat, richt zich op aanlegmethoden, levensduur, fietscomfort, ecologie en kleurverandering.

Biocomposietmaterialen worden gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De levensduur van biocomposiet is volgens de betrokken partijen minstens gelijk aan beton of staal. Het materiaal is volledig bio-based en 100 procent recyclebaar.
Ecodynamische verlichting heeft bovendien een duurzame LED-verlichting en slimme sensoren waarmee de natuurlijke lichtkleuren in de ochtend, nacht en avond eenvoudig te volgen zijn. Hierdoor wordt verstoring van de leefomgeving tot een minimum beperkt. Besparingen in energie worden bereikt door in de nachtelijke uren de verlichting te dimmen.
Het proeftraject van het eco-dynamisch fietspad bij Emmen is een duurproef van twee jaar. Gedurende die periode wordt het pad voortdurend gemonitord. De eerste resultaten worden dit najaar verwacht.

Bron: Grontmij>

Partners

Het eco-dynamisch fietspad wordt ontwikkeld door het consortium: Grontmij Nederland in De Bilt, EVA-Optic te Zwartsluis, Stenden Hogeschool in Emmen met Green PAC en Naftex in Wiesmoor (D). De ontwikkeling wordt organisatorisch en financieel ondersteund door Provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe, het samenwerkingsprogramma ‘INTERREG V Nederland-Duitsland’ en is hiermee door de Europese Unie (EU) medegefinancierd. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn de verhoging van de innovatiekracht en werkgelegenheid in de regio. Grontmij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en aanleg van het eco-dynamisch fietspad.