Dynamische getijdenenergiecentrale stap dichterbij

10 december 2013 – Het Nederlandse idee voor een dynamische getijdenenergiecentrale krijgt steeds meer vorm. Diverse  Chinese partijen hebben inmiddels bijna 2 miljoen euro gestoken in een haalbaarheidsonderzoek naar deze bijzondere vorm van energiewinning. Eerder al gaf de Nederlandse overheid een subsidie van ruim 9 ton voor het project. In februari komen de Nederlandse en Chinese onderzoekers bij elkaar om de technische details door te nemen. In april worden dan de economische aspecten besproken en wordt er beslist over het vervolg. Met het concept ‘Dynamic Tidal Power’ (DTP) kan op zeer grote schaal een voorspelbare manier energie worden opgewekt voor vele miljoenen huishoudens. Dat maakte het consortium POWER dinsdag bekend.

Dat DTP hoog op de agenda staat blijkt wel uit het feit dat minister-president Rutte tijdens een staatsbezoek aan China het onderwerp besprak tijdens een ontmoeting met  de Chinese vice-premier Li Keqiang. De ontwikkeling van DTP is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de beide landen met betrekking tot duurzame energie.
Het principe van DTP vraagt om een vele kilometers lange dam dwars op de kust. Door het specifieke gedrag van het getij blijkt voldoende waterstandsverschil over de dam te ontstaan waaruit elektriciteit kan worden opgewekt. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat er geen kustinham hoeft te worden afgesloten. Uit eerdere studies is gebleken dat een DTP langs de kust van China in de orde van 15.000 MW opgesteld vermogen kan krijgen, wat overeenkomt met het vermogen van de allergrootste waterkrachtcentrales ter wereld.
Het POWER consortium bestaat uit de volgende bedrijven: Strukton Engineering, ARCADIS, Technische Universiteit Delft, Pentair Nijhuis, DNV KEMA, Oranjewoud, IMARES, en H2iD.

Bron: Arcadis>

Filmpje>