Duurzame stenen van bagger in Zwolle

ProRail bekleedt de nieuwe dive-under in Zwolle aan de buitenkant met stenen van gerecyclede bagger. Volgens ProRail is het een goed voorbeeld van hoe de milieu-impact van materialen die nodig zijn voor het spoor kunnen worden beperkt. Het gaat om zogenaamde GEOWALL stenen, waarvan er in totaal om maar liefst 65.000 in het project worden gebruikt. De bagger is afkomstig uit de bouwkuip die is gegraven voor de aanleg van de dive-under.
ProRail is momenteel bezig met een uitbreiding van de sporen, om ruimte te maken voor meer treinen. Een onderdeel van de werkzaamheden is de aanleg van een zogenaamde dive-under bij de spoorsplitsing bij Herfte. Dit is een vrije spoorkruising, waar treinen elkaar boven- en onderlangs kruisen. Treinen van en naar Meppel en Emmen hebben straks elk hun ‘eigen’ spoor en hoeven niet meer op elkaar te wachten. Vanaf de zomer van 2021 rijden de treinen door de nieuwe dive-under.

De GEOWALL stenen die daar worden aangebracht, hebben een natuurvriendelijke uitstraling, waardoor ze volgens ProRail goed in het landschap passen. Bij deze door NETICS ontwikkelde en gepatenteerde techniek worden bouwelementen gemaakt door het samenpersen van lokaal beschikbare grond en/of baggerspecie. De eerste werkzaamheden zijn vorige maand gestart. Naar verwachting zijn alle stenen begin 2021 in de muren aangebracht.

ProRail>