Duurzaam geleiderailontwerp vergroot veiligheid Friesland

De combinatie BAM, Saferoad Holland en Witteveen+Bos heeft de prijsvraag ‘Alternatieve obstakelbeveiliging’ van de provincie Friesland gewonnen. De prijsvraag was gericht op alternatieven voor obstakelbeveiliging langs de provinciale wegen met als doel het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Het samenwerkingsverband kwam met een innovatief geleiderailontwerp: Compact Ecorail. De fundering is schuin verankerd. Zo hoeven er geen vangrailpalen geplaatst te worden op de strook waar leidingen liggen. Bij eventuele aanrijdingen wordt schade aan leidingen op deze manier voorkomen.

De bovenbouw van de geleiderails bestaat uit weervast staal (cortenstaal). Een sterk materiaal dat landschappelijk goed inpasbaar is en wat betreft duurzaamheid een stuk beter scoort dan de meest gebruikelijke alternatieven, zoals thermisch verzinkt staal.

Naast een lagere CO2-uitstoot per strekkende meter is de Compact Ecorail volgens de ontwikkelaars ook kosteneffectief, met name door het gebruik van bestaand materieel. Ook sluit het ontwerp naadloos aan op veelgebruikte standaarden.

Langs veel provinciale wegen staan bomen zo dicht op de weg, dat deze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat om bomen die binnen de zogenaamde obstakelvrije zones staan. Dat zijn zones die zijn bedoeld om de weggebruiker de kans te bieden veilig langs de weg tot stilstand te komen. De zones mogen geen obstakels bevatten die bij aanrijding ernstige schade aan een voertuig en inzittenden kunnen veroorzaken. De bomen waar het om gaat hebben vaak een belangrijke landschappelijke waarde waardoor kappen geen optie is. Het plaatsen van traditionele vangrails is vaak niet mogelijk door de smalle berm, die vaak ook nog vol ligt met leidingen. De provincie Friesland zoekt daarom naar innovatieve oplossingen.

Meer bij BAM Infra>