Duurzaam asfalt op randweg Bergen op Zoom

16 september 2013 – BAM Wegen maakt maandag 16 september voor de asfalteringswerkzaamheden op de randweg in Bergen op Zoom gebruik van een innovatief en duurzaam soort asfalt, dat voor het eerst wordt geproduceerd door de Bergse asfaltcentrale APM. LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) wordt bij lagere temperaturen geproduceerd en verwerkt waardoor de CO2-uitstoot circa dertig procent lager is. De nieuwe productiemethode in de centrale levert daarnaast een forse energiebesparing op.
De asfaltcentrale APM is dit jaar volledig technisch aangepast om LEAB te kunnen produceren en is nu de derde centrale in Nederland die hiertoe in staat is. BAM Wegen stimuleert haar opdrachtgevers in Nederland op grote schaal LEAB toe te passen en richt zich nu met asfaltcentrale APM op het werkgebied West-Brabant en Zeeland. Bergen op Zoom is de eerste gemeente in Zuidwest-Nederland, die de keuze voor LEAB vanuit APM in praktijk brengt.

LEAB wordt geproduceerd bij een temperatuur van circa 100 °C. Reguliere asfaltsoorten worden geproduceerd bij een temperatuur van 160 °C. De lagere CO2-uitstoot en de energiebesparing leveren veel milieuwinst op. Daarnaast is door de verwerking met een lagere temperatuur de weg sneller berijdbaar, waardoor de overlast beperkt wordt. De kwaliteit, prijs en levensduur van LEAB zijn volgens de producent  identiek aan die van conventionele asfaltwegen.

Bron: BAM Wegen>