Drijvend waterfilter voorkomt algenontwikkeling

19 juni 2013 – Arcadis heeft vandaag een drijvend waterfilterplatform geplaatst in de gracht van Kasteel Wijchen. Het platform is onder meer bedekt met planten die het water zuiveren zodat de waterkwaliteit optimaal blijft.
Al 1000 jaar prijkt midden in het dorp de toren van Kasteel Wijchen. Eens een versterkte woontoren voor de heren van Wijchen, nu een stadspaleisje voor het volk. Kenmerkend voor het aanzicht van het kasteel is de oude kasteelgracht. Om dit aangezicht te behouden is het van belang dat de kwaliteit van het water in de kasteelgracht goed blijft en dat bijvoorbeeld algenvorming wordt tegengegaan. Daarom heeft de gemeente Wijchen samen met advies- en ingenieursbureau Arcadis besloten om een experimentele methode toe te passen die ervoor moet zorgen dat algenontwikkeling, stankoverlast en troebel water wordt voorkomen. Het platform is onder meer bedekt met planten die ervoor zorgen dat de waterkwaliteit optimaal blijft. Het volgende platform is naast planten ook uitgerust met zonnecellen. Door de werking van het zonlicht en de zuiverende werking van de planten wordt de kwaliteit van het water gedurende lange tijd in stand gehouden. Daarnaast zorgt het platform voor een beschutte plek voor broedvogels en de vissen in de gracht.
Volgens Arcadis is het de eerste keer dat water op deze manier wordt gezuiverd. Met dit experiment verwacht de gemeente een nieuwe, duurzame en bovendien aantrekkelijke manier te hebben gevonden om haar grachten netjes, schoon en algenvrij te houden. Het  experiment loopt tot en met oktober 2013.

Bron: Waterforum>