Drenthe onderzoekt innovatieve mogelijkheden voor Drentse Zonneroute A37

Hollandscheveld: toekomstige situatie A37 vanaf viaduct (Foto: Rijkswaterstaat)

15 maart 2024 – Rijkswaterstaat, Provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondertekenden vrijdag 15 maart 2024 de intentieovereenkomst ‘Drentse Zonneroute A37’.

De Drentse Zonneroute A37 is een project binnen het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER) waarin het de bedoeling is dat er zonnepanelen in de bermen van de A37 worden geplaatst. De financiële haalbaarheid van het project wordt verbeterd door het aangaan van een Power Purchase Agreement (PPA). In een dergelijke overeenkomst nemen (decentrale) overheden stroom tegen een vast tarief af, voor een vastgelegde termijn. Dit geeft de toekomstige beheerder meer zekerheid over de rentabiliteit van het project. De gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen verkennen samen met de provincie Drenthe, Rijkwaterstaat en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met het ondertekenen van de intentieovereenkomst de mogelijkheden van een PPA voor de Zonneroute.
De eerste zichtbare werkzaamheden langs de A37 starten naar verwachting eind 2024: het plaatsen van extra vangrails langs de A37. Deze extra vangrail langs de A37 worden aangelegd om de panelen later dichter bij de snelweg te kunnen plaatsen en te blijven voldoen aan de veiligheidsnormen.

Meer bij Rijkswaterstaat>