Doorzagen kabels Galecopperbrug van start
27 september 2024 – In de nacht van 26 op 27 september 2024 heeft Rijkswaterstaat voor de vijfde keer een oude kabel van de Galecopperbrug (A12) richting Arnhem doorgezaagd. Na een periode van voorbereidende werkzaamheden kent de daadwerkelijke kabelvervanging daarmee een goede start.
In totaal wordt deze operatie 24 keer uitgevoerd, steeds tijdens een nachtafsluiting. Het verkeer wordt lokaal omgeleid.
Het vervangen van de kabels van een bestaande brug is in Nederland maar één keer eerder gedaan. Bij de Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht gebeurt dit bovendien terwijl de brug grotendeels in gebruik blijft. Dat maakt deze operatie niet alleen bijzonder, maar ook complex.
De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat een groot aantal werkzaamheden uitgevoerd, zoals het plaatsen van een nieuwe constructie op de hoge torens en het aanbrengen van buizen waar de nieuwe kabels doorheen lopen. Nu zijn de oude stalen kabels aan de beurt om een voor een doorgezaagd te worden. Iedere sessie heeft een cyclustijd van acht werkdagen. Daarin worden eerst 22 nieuwe (kleinere) kabels door de buizen getrokken en vastgezet. Vervolgens worden deze nieuwe kabels nauwkeurig op de juiste spanning gebracht. De door te zagen oude kabel wordt daarna gescheiden van de bestaande bundel kabels. Hierop worden klemmen geplaatst, die nodig zijn om straks de spanning uit het onderste deel van de kabel te halen.
Deze voorbereidende werkzaamheden vinden allemaal overdag en grotendeels uit het zicht plaats. Het verkeer kan dan over de brug blijven rijden.
Voor het daadwerkelijk doorzagen wordt de oude kabel aan de klemmen naar beneden getrokken, waarvoor een grote kracht nodig is; aan iedere kabel hangt namelijk maar liefst 150 ton. De zogeheten destressing-frames waarmee dit aan beide zijden van de toren gebeurt, zijn dan ook speciaal ontworpen voor de Galecopperbrug.
Wanneer het onderste deel van de kabel spanningsvrij is, dan kan deze gecontroleerd en veilig worden doorgezaagd. Dat gebeurt met een op afstand bedienbare diamantlintzaag.
Tijdens iedere nachtelijke sessie wordt de brug nauwkeurig gemonitord op bewegingen. Ook meet Rijkswaterstaat continu de krachten op de kabels, de bewegingen in de hoge torens, de klemmen en andere belangrijke onderdelen.