Dockwise

Dockwise levert sparplatform Lucius-diepwaterproject

19 juni 2013 – Dockwise (Boskalis) heeft onlangs het 23.000 ton wegende sparplatform voor het Lucius-diepwaterproject voor olie en aardgas in de Golf van Mexico heeft afgeleverd. Het Lucius truss-sparplatform, met een lengte van 184 meter en een doorsnee van 34 meter, werd op de werf van opdrachtgever Technip in de Finse havenstad Pori door middel van een ‘skid’-operatie op de Mighty Servant 1 geladen. Het platform werd vervolgens ruim 14.000 km over zee vervoerd alvorens in Ingleside in de Amerikaanse staat Texas te worden gelost en aan Technip te worden teruggeleverd. Het Lucius-project in blok 875 van Keathley Canyon in de Golf van Mexico wordt ontwikkeld door Anadarko Petroleum Corporation.
Sparplatforms worden meestal via de achtersteven van een halfafzinkbaar zwaar transportschip gelost. Door de beperkte speling in de haven van Ingleside moest het lossen in dit geval echter innovatief worden aangepakt. Het engineering team van Dockwise ontwikkelde een werkwijze waarbij het sparplatform via de zijkant werd gelost; hiervoor moesten nieuwe drijftanks worden ontworpen en geïnstalleerd.
Het Lucius-sparplatform had de maximale lengte die nog door de Mighty Servant 1 vervoerd kan worden en stak bijna 40 meter over de achtersteven van het schip uit.

Bron: Boskalis>