Den Bosch kiest voor bijzondere brug

Foto: Ontwerp door A&E Architecten

Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een competitie uitgeschreven voor een fietsbrug over de waterplas in de wijk De Groote Wielen. In de prijsvraag zijn vormgeving en duurzaamheid als de belangrijkste beoordelingscriteria heeft opgenomen. De gemeente kooks voor het ontwerp van BAM Infra en A&E Architecten: een ranke, elegante fietsbrug waarin een aantal innovatieve, duurzame oplossingen worden toegepast, zoals een innovatieve betonsamenstelling met twintig procent minder cement. Dit zorgt voor 25 procent minder CO2-uitstoot.

De brug bestaat volledig uit een speciaal mengsel van cementarm beton met geselecteerde secundaire grondstoffen. Op de bijzondere samenstelling va het cement is patent aangevraagd.
Daarnaast optimaliseren is de hoeveelheid secundaire grondstoffen ‘geoptimaliseerd’ door grind volledig te vervangen door betongranulaat. BAM zegt uiteindelijk 25 procent CO2-uitstoot te kunnen reduceren ten opzichte van traditioneel beton.

Aan het einde van de levensduur van de fietsbrug zijn alle materialen geschikt om opnieuw te gebruiken. Er wordt een materialenpaspoort opgesteld met daarin de mate van circulariteit van alle materialen. Hierdoor is informatie over hergebruik in de toekomst beschikbaar.

BAM>