Deltares: samenwerkingsovereenkomst Nieuw Zeeland

7 november 2016 – In het Nieuw Zeelandse Auckland heeft Deltares een samenwerkingsovereenkomst gesloten met GNS Science; een belangrijk onderzoeksinstituut op het gebied van aard- en geowetenschappen. De overeenkomst werd gesloten in aanwezigheid van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, en maakt deel uit van de Nederlandse handelsmissie die momenteel door Australië en Nieuw Zeeland reist.

Deltares verwacht veel van de samenwerking met de Nieuw Zeelandse partner, omdat de kennis van beide instanties elkaar goed aanvullen. Zo is het Nieuw Zeelandse concern koploper met geologische kennis van bergketens, vulkanen en harde ondergrond waar het Nederlandse Deltares voorop loopt met kennis van laagvlaktes, delta’s en slappe ondergrond.

Ook heeft GNS Science veel kennis van geothermie –  aardwarmte- dat wordt gebruikt in onderzoek naar aardbevingen en modellen om deze te voorspellen en de effecten te meten. Deze kennis denkt Deltares bijvoorbeeld direct te kunnen gebruiken in onderzoek naar de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning in Groningen.
GNS Science heeft op zijn beurt weer grote behoefte aan de kennis die Deltares in huis heeft op het gebied van grondwatersystemen omdat in Nieuw Zeeland veel te doen is over mogelijke vervuiling van het grondwater door de veehouderij.

Deltares>