Deltagoot

Deltagoot officieel geopend

6 oktober 2015 – Gisteren, 5 oktober is de Deltagoot officieel geopend door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken).
In de Deltagoot verricht Deltares proeven voor nationale en internationale waterbouwkundige projecten, zoals golfbrekers, dijken en duinen. Het gaat dan om het meten van golfhoogtes, golfdrukken, stroomsnelheden, golfoverslag en profielen. De nieuwe onderzoeksfaciliteit maakt het mogelijk om het effect van golfslag op constructies op ware grootte te beproeven.
De Deltagoot heeft een lengte van 300 meter, een breedte van 5 meter en een diepte van 9,5 meter. Het 10 meter hoge golfschot kan elk golfpatroon dat op zee of rivieren voorkomt simuleren: het is geschikt voor golven tot wel 5 meter hoog. Dit zijn de hoogste kunstmatige golven ter wereld. Momenteel wordt getest of de 70.000 m2 Noorse steen op de dijk tussen Eemshaven en Delfzijl, bestand is om de kust onder alle weersomstandigheden te beschermen.
Ballast Nedam heeft in opdracht van Deltares de nieuwe Deltagoot gebouwd. Iv-Infra is vanaf de tenderfase door Ballast Nedam bij het project betrokken als engineering partij.

Bron: Iv-Infra>Introductiefilmpje Deltagoot