Delft Hyperloop breekt record in buitenlucht

Delft Hyperloop Atlas4 tijdens de recordrit in Hilversum

Vrijdagmiddag 17 juli heeft het studententeam Delft Hyperloop heeft op een testbaan in Hilversum een snelheid van 360 km/u gehaald. Een nieuw record. Het oude van 202 km/u werd een jaar geleden gehaald tijdens de officiële jaarlijkse hyperloopcompetitie en in een vacuümbuis, terwijl het nieuwe record van 360 km/u in de buitenlucht werd behaald. Dat gebeurde op een speciaal geprepareerde, 368 meter lange testbaan in Hilversum.
De recordpoging vond plaats in het kader van de zogenaamde Hyperloop Pod Competition, een jaarlijkse wedstrijd (sinds 2015) die wordt gesponsord door het bedrijf SpaceX van Elon Musk. Aan de competitie nemen een aantal studententeams deel afkomstig van over de hele wereld. De bedoeling is om een subschaal hyperloop prototype te ontwerpen om de technische haalbaarheid Hyperloop- concept aan te tonen.

De wedstrijden werden de afgelopen jaren in de VS gehouden, maar mede door de coronacrisis heeft de huidige Atlas04-capsule van Delft dit jaar niet kunnen meedoen. Daarom besloten de 33 studenten een recordpoging in eigen land houden; niet in een vacuümbuis, maar in de open lucht. En met succes.
Overigens had het in Hilversum wellicht nog sneller gekund. Veertig meter voor de finish ontstond een probleem met een van de motorcontrollers, waardoor de noodrem vroegtijdig werd geactiveerd.
Overigens maakt de Delftse Atlas04 nog gebruik van wielen, maar in het uiteindelijke concept van de hyperloop moeten de wielen waarschijnlijk plaatsmaken voor maglev. Dat plus dat het de bedoeling is de dat de capsule zich door een vacuümbuis zal verplaatsen, moet de topsnelheid uiteindelijk in de buurt van 1000 kilometer per uur brengen.

Meer over Delft Hyperloop>