De Bastei wint Schreuderprijs 2019

Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei in Nijmegen heeft de Schreudersprijs 2019 gewonnen. De tweejaarlijkse prijs wordt toegekend voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen werd tijdens het COB-congres uitgereikt op 20 september.

Het bouwproject De Bastei startte eind 2014. In het nieuwe gebouw werden museum Stratemakerstoren, het Natuurmuseum, IVN en het bezoekerscentrum Staatsbosbeheer samengebracht. Het bouwteam van De Bastei bestaat uit: Gemeente Nijmegen (opdrachtgever), Stichting De Bastei (gebruikers), Van Roosmalen van Gessel (architecten), ABT (constructeur) en Mertens (aannemer).

In opdracht van de Gemeente Nijmegen ontwierp Architect van Roosmalen van Gessel De Bastei. Het pand koppelt de historische Stratemakerstoren aan half verdiepte nieuwbouw. Bijzonder is, dat het museum in en op een bestaande Romeinse vestingmuur is gebouwd, de oorspronkelijke stadsmuur van Nijmegen. De rijksarcheoloog is daarom nauw betrokken bij dit project. De archeologische randvoorwaarden vereisen onder andere een uiterst zorgvuldige positionering van de groutankers.

In het project is zoveel mogelijk hout toegepast. Vijftien meter hoge boomstammen met een gemiddelde diameter van 600 mm dragen de inbouw. De onderste verdiepingen worden gedragen door gelamineerde houten liggers. Daarboven zijn twee betonnen vloeren aangebracht, dat is nodig vanwege de brandwerendheidscompartimentering.

Overigens werd een eervolle vermelding toegekend aan de renovatie/restauratie van de Maastunnel. Volgens de jury ‘illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken’.

Meer over de Schreuderprijs bij het COB>

Meer over het Bastei-project bij ABT>