Civiele Techniek nummer 7 2015

CIVIELE TECHNIEK NUMMER 8 2015

(Thema Tunnels & Ondergrondsbouwen)
Verschijnt 3 december 2015

Ondertussen bij de A2-tunnel in Maastricht
Voor een betere bereikbaarheid van de stad en doorstroming van het verkeer wordt in Maastricht gebouwd aan het project A2 Maastricht. Het meest bekende onderdeel van het project is ongetwijfeld de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland tussen de knooppunten Geusselt en Europaplein.

Risicobeheersing bij ondergronds bouwen
In een dichtbebouwd land als Nederland is ondergronds bouwen een noodzaak geworden om een goede infrastructuur in stand te houden en te blijven ontwikkelen. Aan het ondergronds bouwen in stedelijk gebied zijn diverse risico’s verbonden. Hoe deze risico’s te beheersen? ondergronds bouwen

Renovatie Velsertunnel
De Velsertunnel is de oudste snelwegtunnel in Nederland en toe aan een grote renovatie. Rijkswaterstaat vernieuwt vrijwel alle tunneltechnische installaties, vergroot de doorrijhoogte en past de vluchtwegen aan. Na de renovatie voldoet de Velsertunnel ook aan de veiligheidsnorm uit de Tunnelwet, dat is ruim op tijd voor de wettelijke deadline van mei 2019. Vanaf april 2016 starten de renovatiewerkzaamheden gedurende een complete afsluiting van negen maanden.

De Hongkong Zhuhai Macau Bridge Link. De stand van zaken
In de Civiele Techniek themanummers Tunnels & Ondergronds Bouwen van 2010 en 2012 is verslag gedaan van het ontwerp en de uitvoering van de brug-tunnelverbinding tussen Hongkong en het Chinese vasteland ter hoogte van Zhuhai. De geplande opleverdatum van eind 2016 nadert nu snel en het is daarom goed om de balans op te maken van dit prestigieuze project, waar Tunnel Engineering Consultants (TEC) al sinds de start bij betrokken is als Client Consultant en Design Reviewer.

Rotterdamsebaan; stadsontsluiting met boortunnel
De Rotterdamsebaan is een nieuwe stadsontsluiting van de gemeente Den Haag die grofweg loopt van knooppunt Ypenburg (A4/A13) naar de Binckhorstlaan. Het tracé omvat een verdiepte ligging om een viertal wegen te kruisen en een boortunnel richting het stadscentrum onder de archeologische vindplaats van het Forum Hadriani door.

Eerste ‘alliantie-onderdoorgang’ in voorbereiding
Met de TunnelAlliantie introduceerde ProRail vorig jaar een nieuwe aanpak om onderdoorgangen te realiseren. Voor initiatiefnemers moet dit resulteren in kortere doorlooptijden, een transparanter proces en meer zekerheid over de projectkosten. De eerste ‘alliantie-onderdoorgang’ is inmiddels in volle voorbereiding door Antea Group en staat gepland bij de Hoven, Gelderland.

Historie: Een wereldwonder onder de Alpen
Eind volgend jaar is het zover, dan wordt de nieuwe Gotthard basistunnel in gebruik genomen. Twintig jaar is er aan gewerkt, en de plannen waren nog veel ouder. Maar hoe was het ook alweer met die eerste spoortunnel onder de Gotthard?

BIM en informatiemanagement bij SAAone en iXAS
Eind september heeft de vereniging Stumico een bijeenkomst georganiseerd over het iCT-gebruik bij de weguitbreidingen tussen Schiphol-Amsterdam-Almere en A9 Gaasperdammerweg. Twee projecten waarin de toepassingsgrenzen van BIM en informatiemanagement aanzienlijk worden verlegd.

Haags Startstation Erasmuslijn: het schuiven van een brugdek (Deel 2)
Bouwonderneming BAM infra Nederland werkt momenteel aan de bouw en realisatie van een nieuw startstation voor de snelle lightrail-verbinding tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, de RandstadRail Erasmuslijn. Onlangs is het stalen spoordek op zijn plaats geschoven.

 

Haags Startstation Erasmuslijn: het schuiven van een brugdek (Deel 2)
Bouwonderneming BAM infra Nederland werkt momenteel aan de bouw en realisatie van een nieuw startstation voor de snelle lightrail-verbinding tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal, de RandstadRail Erasmuslijn. Onlangs is het stalen spoordek op zijn plaats geschoven.