Civiele Techniek nummer 8 2013

(Thema Tunnels Ondergronds bouwen + Waterbouwdagspecial)

Verschijnt 5 december 2013

A4All

Landtunnel A4 Delft-Schiedam

September 2009 besliste de regering dat ‘de vergeten snelweg’ er toch echt zou komen. Belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van een landtunnel.

 

 

 Tunnel van de Toekomst: Sociotechniek
Onder de Weg van de Toekomst (N329, Oss) zit een unieke fietstunnel. De tunnel interacteert met zijn gebruikers  en gebruikers kunnen via de tunnel met elkaar communiceren.

Veenkade

Gracht en volautomatische parkeergarage voor Noordwal-Veenkade

In Den Haag wordt gewerkt aan een ondergrondse parkeergarage met volautomatische autoberging en het vernieuwen van twee bruggen. Ook wordt de 90 jaar oude gracht hersteld.

 


Ondergrondse schatkamer in Utrecht
Door Stichting Domplein 2013 wordt momenteel de zogenoemde Schatkamer II  gerealiseerd. De nieuwbouw betreft een ondergronds bezoekerscentrum onder het Domplein dat via een leidingentunnel aansluit op de al bestaande Schatkamer I.
fietsenstalling

Rotterdam Centraal: Grootste ondergrondse fietsenstalling in Nederland
Modern, kleurrijk en ondergronds: dat zijn de belangrijkste pijlers van de nieuwe fietsenstalling op het drukke Stationsplein in Rotterdam.

Uitdagingen en kansen van stalen zinktunnels
De Nederlandse zinktunnel bestaat uit betonnen gesegmenteerde tunnelelementen, die door middel van tijdelijke voorspanning bij elkaar worden gehouden. Deze voorspanning wordt na plaatsing van de tunnelelementen op hun fundering verwijderd, om zo een flexibele kettinglijn te vormen die in staat is om de zettingen van zeer slappe ondergrond te kunnen ondergaan.

wopac

West- en Oostpassages Amsterdam CS
Twee poortvrije passages maken het binnenkort voor reizigers, bezoekers en inwoners van Amsterdam mogelijk om zonder OV-chipkaart van het Centraal Station naar het IJ te lopen.

 

 

Boorproces Sluiskiltunnel voltooid
Tien maanden na de start van het boorproces is tunnelboormachine Boorbara op 1 november 2013 doorgebroken in de tijdelijk met water gevulde ontvangstschacht.

ZAP-elementen op de proef
Vorig jaar introduceerde Faber Celbeton een door haar zelf ontwikkelde, snel realiseerbare, onderhoudsarme overgangsconstructie voor de wegenbouw: de Zetting Arme Plaat (ZAP).

WBD2013

Special: Waterbouwdag 2013

De waterbouw is altijd al stimulerend geweest voor de economie. Dat was al zo in de negentiende eeuw, toen vele plassen in ons land werden drooggelegd, en dat is nog steeds zo. Maasvlakte 1 is daarvan een sprekend voorbeeld en Maasvlakte 2 moet nu inkomsten genereren. Maar welke andere projecten kunnen onze economie een boost geven? De Waterbouwdag 2013, georganiseerd door SBRCURnet en gehouden op 26 november 2013 in de Doelen in Rotterdam, stond daarom in het teken van ‘Waterbouw en welvaart.’ Meer over de waterbouwdag>

In de Waterdagbouwspecial van Civiele Techniek zijn een aantal van de lezingen van de dag gebundeld.

Klik op de cover voor de bladerbare inhoud