CIVIELE TECHNIEK NUMMER 7 2014

(Thema Geotechniek)
Verschijnt 02 oktober 2014

Groningen wordt bouwkundig aardbevingsbestendig. Maar hoe?
In het aardbevingsgebied van Groningen moeten mogelijk 50.000 panden bouwkundig moeten worden verstevigd. NAM en ingenieursbureau Arup schreven in augustus al een ‘ontwerpconsultatie’ om aan slimme ideeën te komen. Geld is er ook; zo’n half miljard. Wat gebeurt er allemaal in het noorden?

Statische en seismische analyse LNG in Maleisië
Aan de kust van het Singapore Straits wordt een LNG-terminal gebouwd. Om de tanks te kunnen bouwen moest er eerst landaanwinning plaatsvinden. Voor en na de uitvoering hiervan is uitgebreid grondonderzoek uitgevoerd. Beide onderzoeken zijn gebruikt voor de geotechnische adviezen.

Optimaliseren onderhoud met satelliet
In zogenaamde ‘slappe-bodemgebieden’ zijn kosten voor aanleg en onderhoud van infrastructuur aanzienlijk hoger dan waar de bodem steviger is. Het meten van verplaatsingen ervan kan helpen onderhoud en beheer te optimaliseren. Nieuwe meettechnieken, waarbij vanuit de ruimte wordt gemonitord, zijn daarbij veelbelovend.

Nieuwe fundering voor De Waag in Amsterdam
De oude fundering van De Waag in Amsterdam is in slechte staat; de fundering moet geheel worden vervangen. De beperkte werkruimte en de kwetsbaarheid van het historische pand zijn zijn hierbij belangrijke aandachtspunten.

Dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer
De Lekdijk tussen Kinderdijk en het Schoonhovenseveer voldoet over 10 km van de 17,5 km niet aan de veiligheidsnorm. Waterschap Rivierenland heeft na een lang voorbereidingstraject een D&C-contract op de markt gezet om de Lekdijk weer op sterkte te brengen.

Combinatie bouw met restauratie – Parkeergarage St.-Jan ´s-Hertogenbosch
Vlakbij het stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch wordt op het Vonk en Vlam-terrein een drielaags parkeergarage gebouwd. De bouw wordt gecombineerd met de restauratie van de vestingwerken.

Matras van wiepen Zandstrand op 1.200 palen
In het verveningsgebied rond de Nieuwkoopse wil gemeente Nieuwkoop een uniek recreatiegebied aanleggen. Hier moet een zandstrand komen van ruim 1.500 m².  Een matras van wiepen en zand op een fundering van 1.200 palen in het water blijkt hiervoor niet alleen de meest praktische en onderhoudsvriendelijkste oplossing.

Historie: 75 jaar Albertkanaal- Rechtstreeks van Antwerpen naar Luik
In 1939 vond in Luik’ l’Exposition internationale de la technique de l’eau’ plaats op de beide Maasoevers, tegenover de plaats waar het gloednieuwe Albertkanaal in de Maas uitkwam. Er was tien jaar aan dat kanaal gewerkt en het had de Belgen meer dan twee miljard franken gekost. Dat wilde men weten ook.