CIVIELE TECHNIEK NUMMER 4 2013

(Thema Innovatie)
Verschijnt 28 mei 2013

Ontwerp gigantische sluisdeuren Panamakanaal
Iv-Groep heeft als onderdeel van de joint venture CICP, het ontwerp gemaakt van de nieuwe sluisdeuren inclusief het aandrijfsysteem voor het uitbreidingsproject van het Panamakanaal.

Geautomatiseerd slibvangsysteem - Mudtrap
Eind 2012 is bij het Gelderse plaatsje Lunteren ‘s werelds eerste 'Mudtrap' aangelegd. Dit eerste geautomatiseerde slibvangsysteem voor oppervlaktewateren ter wereld is een alternatief voor het kostbare baggeren.

Virtueel bouwen met BIM
Virtueel bouwen door middel van BIM helpt om het ontwerp- en uitvoeringsproces te optimaliseren, de hoeveelheid faalkosten te reduceren en zo de kwaliteit van de te leveren producten te verbeteren en de klantvraag beter te kunnen beantwoorden.

Stevelductie - Transport zonder schadelijke uitstoot
Het concept van Stevelductie is gebaseerd op drie in onbruik geraakte technieken: die van het aquaduct, die van het stevelen en die van het Romeins sifon. De bedoeling is, in een nieuw soort aquaduct, ondersteboven rijdende pontons met containers stroomafwaarts te laten stevelen.

Zwart, stil  en sterk - Nieuwe mijlpaal in asfaltgeluidsreductie
Ooms Civiel ontwikkelde een stil asfaltproduct dat geschikt is voor toepassing op kruisingen en rontondes: Deciville-Plus.

Meer functies van nieuwe, brandwerende plaat - Fire Fighting Layer
Voorbij Prefab Beton en Bartels Ingenieurs hebben, in nauwe samenwerking met de TU Delft, een doeltreffende bescherming van kunstwerken tegen brandschade ontwikkeld: de 'Fire Fighting Layer'.

Nieuw verkeersverwachtingensysteem
Witteveen+Bos ontwikkelde een verkeersverwachtingensysteem voor de verkeerscentrale Zuid-Nederland, waarmee een beter inzicht in de risico's in het verkeersnetwerk wordt verkregen.

Balance Island -Hoogwaardige natuurontwikkeling door kunstmatig eiland
Door de afsluiting met de Haringvlietdam ontstond het Haringvlietmeer. Het Kierbesluit gaf problemen door het binnendringen van zout water. Grontmij bedacht, samen met Imares en Waterachitect een oplossing: Balance Island.

Winterhard Wissel vermindert ijsoverlast op spoor
Arcadis ontwikkelde een spoorwissel dat bestand is tegen winterse omstandigheden: het Winterhard Wissel.

Integrale oplossing voor spoorovergangen Ermelo
Door de inzet van Virtual Design & Construction, kwam RoyalHakoningDHV snel met een optimale oplossing voor alternatieven voor drie bestaande spoorwegovergangen in Ermelo.

Wilgentenen kunnen geleiderail vervangen
Heijmans bedacht een groen alternatief voor de gangbare geleiderail: een vangnet van wilgentenen. Het idee won een eervolle vermelding bij de toekenning van de Innovatie Awards.

Kunststof kwelscherm in Woerden
In Woerden ontstond de kans op bodemverschuivingen naar een zandwinningsput nabij de A12 en grondverzakkingen in omliggende woonwijken. De gemeente heeft bewust gekozen voor de inzet van een kunststof kwelscherm om dit te voorkomen.


Historie: Een Keezending in Blijdorp

Zelfs toen in de ons omringende landen volop stoommachines werden gebruikt, hield Nederland vast aan molens. Het innoveert niet makkelijk in de polder. Toch hebben diezelfde polders een belangrijke rol gespeeld bij de doorbraak van stoomkracht in Nederland.


Het Groninger Forum

De Martinitoren zal de skyline van de Groninger binnenstad gaan delen met het Groninger Forum (34.000 m² ), Daarbij komen onder andere ook een nieuw stadsplein, ondergrondse parkeergarage en een fietsenkelder.