CIVIELE TECHNIEK NUMMER 3 2014

(Thema Verkeer Mobiliteit & Parkeerkatern)
Verschijnt 20 maart 2014

De Groene Verbinding: een nieuwe landmark in de A15-zone
Wandelaars en fietsers kunnen binnenkort gebruik maken van de Groene Verbinding, een recreatieve fiets-/voetgangersbrug, tussen Rotterdam-Zuid en het groene buitengebied.

Verkeersmanagement steeds minder zaak van overheden
Opdrachtgevers als gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat doen steeds vaker een beroep op marktpartijen om binnen een partnerschap te voorzien in operationeel mobiliteitsmanagement en in projecten om het netwerk te verbeteren.

Trillingsgevolgen van verkeersdrempels en verkeersplateaus
Verkeersdrempels en -plateaus kunnen trillingen veroorzaken. Er moet worden vastgesteld of klachten en/of ingediende schadeclaims hierover gerechtvaardigd zijn.

De opmars van de zelfrijdende autoDe belofte van zelfrijdende auto’s is groot. Momenteel experimenteren universiteiten en autofabrikanten volop met intelligente wagens en wegsystemen. De TU Delft ontwikkelt bijvoorbeeld met partners zelfrijdende auto’s op de snelweg en een super GPS-systeem.

Historie: 75 jaar Knooppunt Oudenrijn
Zaterdag 25 november 1939 vond de officiële opening plaats van Rijksweg 12 van het tracé Utrecht –  Den Haag en van het eerste echte verkeersplein van Nederland: Oudenrijn.

Nieuw verkeersmodel
Onderzoekers van de afdeling Transport en Planning van de TU Delft hebben een verkeersmodel ontwikkeld dat in staat is in korte tijd de verkeerssituatie voor een verstedelijkt gebied van enkele honderden vierkante kilometers door te rekenen.

SolaRoad: elektrische zonne-energie uit de weg
Een wegdek dat ook werkt als zonnepaneel. In het najaar van 2014 start de eerste pilot van SolaRoad op het fietspad langs de N203 bij Krommenie.

Betonnen overkapping station Heerlen als fundatie voor gebouwen
De combinatie BESIX-BAM Civiel Zuid-Oost heeft op het station in Heerlen een deel van het spoor overkapt met een betonnen plaat. Deze dient als fundatie voor onder andere een nieuw.

Pipi Langkoushuis maakt ruimte voor verbreding A1
Eind 2013 verruilde de ‘Vechthoeve’,  na 118 jaar, haar geboortegrond voor een nieuwe stek. De houten hoeve moest wijken voor de verbreding van de A1. In slechts drie maanden tijd verhuisde Bresser uit ’s-Gravendeel het ‘Pipi Langkoushuis’ over land en water 500 meter verder naar Landgoed Hoogerlust.

De nieuwe NEN 2443 een jaar later…
De nieuwe (herziene) NEN 2443 ‘Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en in garages’ is nu een jaar in gebruik. Tijd voor een evaluatie van de ervaringen.

Kustwerk Katwijk - Parkeren onder veilige duin in Katwijk
De kust bij Katwijk voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Door het aanleggen van een dijk in het duin is er ruimte voor een ondergrondse parkeergarage.