Maeslandtkering automatisch gesloten

Op 21 december sloot de Maeslantkering voor het eerst automatisch zijn deuren onder de maatgevende stormcondities met een waterstand hoger dan 3,0 meter boven NAP. Voor het eerst werden alle criteria voor een echte stormsluiting gehaald.

Afwateringskanaal Boxtel krijgt een klimaatrobuuste stuw

Bij een inspectie werd in de stuw in het afwateringskanaal bij Boxtel zowel ASR (alkali-silicareactie) als ettringiet geconstateerd. Dit is voor Waterschap De Dommel reden om de stuw te vervangen door een stuw die grotere volumes water kan verwerken.

Offshore energieopslag met behulp van waterkracht

Sinds de jaren zeventig werkt visionair Luc Lievense aan verschillende plannen om energie op te slaan door het bouwen van een gigantische ringdijk tot 70 m hoog. Inmiddels is het concept omgedraaid tot een valmeer, waarbij het omringde reservoir als een badkuip wordt leegge pompt bij een energie-overschot en water weer naar binnen stroomt wanneer er energie moet worden opgewekt.

Onderzoek erodeerbaarheid klei op dijken

Klei wordt heel veel toegepast in de Nederlandse dijken. Met de nieuwe beoordelings- en ontwerpmethodiek uit de omgevingswet (BOI) is het belangrijk een goede inschatting te kunnen maken hoeveel erosie er plaatsvindt tijdens extreme golfaanval.

Delta21: De toekomst van duurzame energieopslag

Delta21 ontwikkelde een toekomstbestendig plan om oplossingen voor energieopslag te combineren met de hoogwaterveiligheid van de zuidwestelijke delta en natuurontwikkeling. Het plan bestaat uit de realisatie van een energieopslagmeer voor de kust in de voordelta van de Haringvliet.

De waterbouwsector: nationale trots met internationale allure

De deskundigheid zet de waterbouw al eeuwenlang internationaal op de kaart. Nederland is één grote showroom met innovatieve iconen als de Stormvloedkeringen, de Afsluitdijk en de Zandmotor. Maar er zijn flinke uitdagingen voor de komende tijd.

Meebewegen met het water: verleden, heden en toekomst

De Deltawerken roepen niet alleen een gevoel van veiligheid op, maar ook ontzag voor de kracht van de natuur. De mens is in staat het water keren, maar blijft een kwetsbaar wezen.

Het rivierengebied van de toekomst

Inhoudelijke onderbouwing van beleidskeuzes voor afvoerverdeling, afvoercapaciteit en benodigde ruimte. Is dat meer dan het debat over dijkverhoging versus rivierverruiming? En welke rol speelt de ecologische systeemopgave in de besluitvorming?

 

 Water tegen de dijk. Het functioneren van waterkeringen tijdens winterhoogwater 2023/2024

Het winterhoogwater van 2023/2024 zorgde voor significante belas tingen op veel Nederlandse dijken. De waterkeringen hebben zich goed gehouden. Desondanks hebben zich situaties voorgedaan waar we van kunnen en moeten leren. Daarom is een hoogwaterevaluatie uitgevoerd.

Een zonnige toekomst voor Offshore Solar

Offshore Solar is een opkomende vorm van duurzame energieopwekking op zee. Het draagt bij aan de energietransitie, het is schaalbaar en wordt als een interessante aanvulling beschouwd op de offshore windparken. Maar er zijn technische uitdagingen.

Meanderende Maas

Project Meanderende Maas is een integrale gebiedsontwikkeling. Tien overheidsorganisaties en aannemer Boskalis werken samen aan de waterveiligheid van de regio door het versterken van de Brabantse Maasdijk, in combinatie met rivierverruiming en gebiedsontwikkeling.

Klimaatadaptief ontwikkelen met ‘water en bodem sturend’

Het water en bodemsysteem zijn bepalend geweest voor ruimtelijke ontwikkelingen. Met de komst van nieuwe technieken is steeds meer na druk komen te liggen op de maakbaarheid. Deze manier van ontwikkelen leidt echter steeds vaker tot knelpunten.

The Big U: hoogwaterbescherming

Manhattan Na de storm Sandy (2012) schreef de Amerikaanse overheid een ont werpwedstrijd uit, ‘Rebuild by Design’, om het gebied te beschermen tegen een volgende grote storm. Het consortium onder leiding van het Deense BIG, met Arcadis, het Nederlandse One, werd geselecteerd met de ‘The Big U’: een stedelijke kustinfrastructuur voor Lower Manhattan.

Calamiteit stuw Borgharen en doorbraak oude overlaat Bosscherveld

In december 2023 raakte de Stuw Borgharen in de Maas defect. Als noodmaatregel werd een onderhoudskering voor de schuif geplaatst. Kort daarna, op 3 januari, tijdens de eerstvolgende hoogwaterafvoer, overstroomde de nabij gelegen oude overlaat eerder. Deze overlaat kon de hogere stromingsbelastingen echter niet weerstaan en bezweek. 48 De Nieuwe Sluis Terneuzen: complex, leerzaam en mooi De Nieuwe Sluis in Terneuzen nadert zijn afronding. Aannemerscombi natie Sassevaart en opdrachtgever Vlaams- Nederlandse Scheldecom missie (VNSC) hebben jaren gewerkt aan het project.

Steyl: een bijzondere postzegel in enorme hoogwateropgave

In Steyl realiseert Waterschap Limburg een bijzondere oplossing voor hoogwaterbescherming: een zelfsluitende waterkering. De ruim 130 me ter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3,5 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – dan tegen hoogwater.

Klik hier voor de volledige inhoud>