Rotterdamsebaan: vliegwiel voor duurzaamheid en gebiedsontwikkeling
Duurzaamheid leek een van de lastigste criteria te zijn, maar het enthousiasme van de gemeente Den Haag en Combinatie Rotterdamsebaan werd steeds groter. Zo ontstond de meest duurzame tunnel van Europa voor de nieuwe verbindingsweg. Mooi neveneffect: de Binckhorst, eindpunt van de tunnel, ontwikkelde zich sindsdien tot een gewilde moderne en vernieuwde stadswijk. Duurzaamheid is een vliegwiel dat veel in gang zet.
Onderhoud tunnels in A73: Hoe zorg je voor een succesvolle samenwerking bij een complex proces?
Het onderhoud aan de tunnels in de A73 is door Rijkswaterstaat voor de periode van 2022 tot en met 2027 gegund aan de A73 Combinatie, daarnaast werd in 2023 en 2024 ook de VenR (vervanging en renovatie) uitgevoerd. Naast twee teams binnen de combinatie deden nog diverse gespecialiseerde samenwerkingspartners mee. Veel samenwerkingspartners die samen tot een goed resultaat moesten komen.
Grip op onzekerheden houdt V&R-opgave behapbaar
Een groot aantal van de bruggen en viaducten is in de decennia na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en zou zo’n 60 tot 80 jaar mee moeten gaan. Het gebruik ervan is echter geïntensiveerd en vaak zwaarder belast dan destijds bij de bouw voorzien. Veel bruggen, sluizen, kademuren en tunnels zijn dan ook (bijna) aan het einde van de levensduur. De komende 75 jaar is liefst 260 miljard euro nodig om de vernieuwings- en renovatieopgave (V&R) te bekostigen. De verwachting is dat deze kosten de komende jaren al flink zullen stijgen. Maar is deze miljardenuitgave echt noodzakelijk? Of kunnen we de kosten terugdringen en uitsmeren over een langere periode?
Iconische IJbruggen in Amsterdam:
een knap ‘staaltje’ werk
IJburg krijgt er twee iconische oeververbindingen bij. Doel is een betere bereikbaarheid en een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer. Uiterlijk 2026 moeten deze indrukwekkende blikvangers Haveneiland, Centrumeiland en Strandeiland met elkaar verbinden. Hoe buig je stalen buizen met een diameter van 610 mm en een wanddikte van 40 mm?
Van reactief naar preventief voorspelbaar tunnelonderhoud
Tunnelonderhoud draait om inzicht: inzicht in de conditie en prestaties van de tunnel en inzicht in de ontwikkelingen. Data en data-analyse zorgen hiervoor. Zo wordt het mogelijk om vroegtijdig onderhoud te plegen, zonder acute herstelmaatregelen met alle hinder en kosten van dien.
De circulaire weg vooruit:
innovatie bij de Cruquiusbrug
In heel Nederland moeten de komende jaren honderden bruggen worden vervangen. Een enorme opgave. De vernieuwing van de Cruquiusbruggen biedt wat dat betreft een fascinerend inkijkje in de toekomst van duurzame en innovatieve infrastructuur. Want hoe bouw je een brug die niet alleen voldoet aan de mobiliteitsbehoeften van vandaag, maar ook klaar is voor de uitdagingen van morgen?
Van ontwerp naar uitvoering:
Nieuwe onderdoorgangen Maarsbergen
De gelijkvloerse kruising van de spoorlijn Utrecht – Arnhem met de N226, ter plaatse van de op- en afrit A12 Maarsbergen, zorgt al 20 jaar voor forse verkeershinder. Door de korte afstand van de aantakking van de N226 tot de A12 en de steeds drukkere spoorlijn, stagneert de doorstroming op de N226, wat leidt tot filevorming op de snelweg en verkeersonveilige situaties. ProRail zorgt in samenwerking met bouwbedrijf Hegeman Bouw en Infra voor de realisatie van de twee onderdoorgangen, waarmee de N226 ongelijkvloers wordt gebracht, waardoor de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid worden verbeterd. De werkzaamheden zijn gestart in 2024 en zullen afgerond zijn in 2027.
Noorse composiet Paradis-brug met Nederlandse expertise
De Paradis-brug voor voetgangers en fietsers in het Noorse Bergen, volledig uitgevoerd in glasvezel- en koolstofvezelcomposiet, is met zijn overspanning van 42 meter en breedte van 7 meter de langste brug van dit type in Europa. De brug is extreem onderhoudsarm, lichtgewicht, niet gevoelig voor galvanische corrosie en was zeer snel te plaatsen (in slechts één uur). De brug toont het grote potentieel van dit materiaal als duurzaam alternatief voor beton, staal of hout. Met dank aan Nederlandse kennis en ervaring.
Onderzoek naar de dynamica van beweegbare bruggen en validatie: Nieuwe rekenmethodiek leidt tot langere restgebruiksduur bewegingswerken
Nederland telt honderden beweegbare bruggen, waarvan de mechanische systemen essentieel zijn voor veiligheid en functionaliteit. Veel van deze bruggen hebben hun theoretische levensduur bereikt of overschreden. Recent onderzoek leidde tot nieuwe inzichten in de dynamische krachten in bewegingswerken en tot betere rekenmodellen. Hiermee kan de constructieve veiligheid en de restlevensduur met een grotere betrouwbaarheid worden vastgesteld.