Contracten Fehmarnbelt-project ondertekend

30 mei 2016 – De Deense overheid en de joint venture Fehmern Link Contractors hebben in Kopenhagen contracten getekend voor het ontwerp en de bouw van ’s werelds langste weg- en spoortunnel, de Fehmernbelt-verbinding tussen Denemarken en Duitsland.

De joint venture heeft drie contracten verworven; twee voor de bouw van de afzinktunnel en productiefaciliteit voor de prefabricage van de tunnelelementen en een contract voor de bouw van de tunneltoeritten, tolgebouwen en bruggen. De drie contracten hebben een gezamenlijke waarde van € 3,4 miljard (waarvan een kwart voor BAM).
De joint venture wordt gevormd door de partijen VINCI Construction Grands Projets, Per Aarsleff, Koninklijke BAM Groep (met de drie werkmaatschappijen BAM Infra, BAM International en Wayss & Freytag Ingenieurbau), Solétanche-Bachy International, CFE en Max Bögl Stiftung & Co.

De joint venture heeft Dredging International (DEME Group) aangesteld als onderaannemer voor de tunnelcontracten en COWI als consultant.
De achttien kilometer lange afzinktunnel tussen de regio’s Lolland Falster in Denemarken en Sleeswijk-Holstein in Duitsland wordt de langste weg- en spoortunnel ter wereld. De tunnel verkort de reistijd tussen de Duitse en Deense kust tot slechts tien minuten met de auto en zeven minuten met de trein, ten opzichte van de huidige reistijd van een uur per veerboot of een omweg van 160 kilometer via het Deense Jutland.

Na de contractondertekening start de joint venture met de uitwerking van ontwerp, planning en een geïntegreerd managementsysteem. De start van de bouw is gepland in januari 2018 en is afhankelijk van vergunningen van de Duitse overheid. De realisatie van de Femernbelt-verbinding neemt circa 8,5 jaar in beslag.

Ook een andere combinatie – Fehmarn Belt Contractors joint venture – bestaande uit Van Oord en Boskalis, tekende op 30 mei het eerder aangekondigde contract in het kader van de aanleg van de Fehmarnbelttunnel.
De aard en omvang van de werkzaamheden voor Van Oord en Boskalis omvatten het baggeren van een tunnelsleuf in de zeebodem over een afstand van 16 kilometer. Het gebaggerde materiaal zal worden hergebruikt voor de aanleg van een nieuw recreatie- en natuurgebied aan de Deense kant van de Fehmarnbelt. De joint venture zal tevens een nieuwe werkhaven aanleggen waar de tunnelaannemers een werf zullen bouwen voor de fabricage van de tunneldelen.

Van Oord>

BAM>

Kaart