Tweede CoentunnelCoen

 


De oude Coentunnel – die in 1966 werd geopend – is de belangrijkste verbinding onder het Noordzeekanaal, maar ook een flessenhals, met dagelijkse files.  Vanwege die voortdurende fileproblemen is besloten om een tweede Coentunnel aan te leggen.
Die Tweede Coentunnel komt ten oosten van de al bestaande Coentunnel te liggen en verbindt  de A8 met de A10. Daarnaast wordt een nieuwe toegangsweg aangelegd: de Westrandweg. De weg komt grotendeels verhoogd te liggen en vormt ter hoogte van het bedrijvengebied Westpoort het langste viaduct van Nederland (lengte: 3,3 kilometer)

Op 7 september 2009 gaf toenmalig minister Eurlings het startsein voor de bouw van de tunnel. De Tweede Coentunnel is een afzinktunnel. Ze bestaat uit vier tunnelelementen; elk 178,5 meter lang. De totale tunnellengte bedraagt 1312 meter; de lengte van het gesloten tunneldeel is 764 meter.

De kosten van de Westrandweg en de Tweede Coentunnel samen worden geschat op € 2,2 miljard, waarvan 1,2 miljard voor de tunnel.
De Tweede Coentunnel moet in 2013 worden opgeleverd.

Op 16 mei 2013 opende Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de nieuwe Tweede Coentunnel en de volledige nieuwe Westrandweg (A5). Tegelijkertijd gaf ze het startsein voor de renovatie van de bestaande Coentunnel. De gecombineerde tunnels zullen in 2014 in gebruik worden genomen.

Videoanimatie RWS>

Tweede Coentunnel Company>


Nieuws over de 2de Coentunnel:

16 mei 2013 – Opening Tweede Coentunnel/Westrandweg. Meer>
13 mei 2013 – Tweede Coentunnel open voor verkeer.
Meer>