‘Closing the Loop’ wint Vernuftering 2023

12 mei 2023 – Op donderdag 11 mei 2023 is de winnaar van De Vernufteling 2023 bekendgemaakt. De inzending ‘Closing the Loop’ van Antea Group werd door de vakjury verkozen tot meest vernuftige en schaalbare ingenieursproject met maatschappelijke meerwaarde.
Closing the Loop zet zich in voor het hergebruiken van grondstoffen voor viaducten. Maar liefst 70 procent van bestaande kunstwerken wordt namelijk niet duurzaam gesloopt voor het einde van de technische levensduur. Zonde, gezien de mondiale schaarste van primaire grondstoffen. Closing the Loop is een consortium, bestaande uit Antea Group, Nebest, GBN Groep en Strukton Civiel.
De vakjury waardeerde de winnende inzending van Antea Group als hoogst vanwege het innovatieve karakter, de schaalbaarheid, de samenwerkingsvorm en het maatschappelijke belang. De jury schrijft in het juryrapport: ‘Met Closing the Loop pakt Antea Group een grote maatschappelijke opgave aan – de vervanging van verouderde infrastructuur – met een voortdurend oog voor ándere maatschappelijke opgaven. Door kunstwerken volledig circulair te ontwerpen, blijft de behoefte aan nieuwe grondstoffen beperkt en dat heeft ook een gunstige uitwerking op de totale CO2- uitstoot van de werkzaamheden. Ingenieurswerk van deze tijd, want aan een integrale aanpak zoals Antea Group bij viaductrenovatie heeft ontwikkeld, ook in een interessant consortiumverband, kan de sector zonder meer een voorbeeld nemen.’

De Vernufteling is de verkiezing van het meest innovatieve ingenieursproject, georganiseerd door Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met vakblad De Ingenieur. Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Techniek zit voor de meeste Nederlanders verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar.

Beeld: Antea

Meer bij Antea>