Weber Beamix en BAM Infra openen 3D-betonprintfaciliteit

De eerste 3D-constructieve geprinte betonnen brug ter wereld (Gemert) verdiende een vervolg. Om die reden openden Weber Beamix en BAM Infra op 15 januari 2019 een 3D-betonprintfaciliteit. Volgens de betrokken partijen gaat het om Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw. Er liggen nu al verschillende projecten in het verschiet, waaronder huizen van het project Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM. Ook is gestart met een innovatieve samenwerking met de provincie Noord-Holland om vier fietsbruggen te printen.
De betrokken bedrijven zeggen door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk te willen maken met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.
Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast.

Meer bij BAM>