Tunnelboor Rotterdamsebaan klaar voor de start

v.l.n.r. Ellen ten Damme, Wethouder Revis, Minister Van Nieuwenhuizen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling Kerngebieden) gaven op 12 januari 2018 het startsein voor het boren van de Haagse Victory Boogie Woogietunnel met de doop van de tunnelboormachine. Beschermvrouwe Ellen ten Damme maakte de naam van de boormachine bekend: Catharina-Amalia.
De tunnel maakt onderdeel uit van de Rotterdamsebaan. Met de bouw van de Rotterdamsebaan krijgt Den Haag er een entree bij en wordt de stad en de regio beter bereikbaar. De nieuwe weg gaat het knooppunt Ypenburg (A4/A13) verbinden met de Centrumring van Den Haag. De eerste auto’s zullen op 1 juli 2020 door de duurzaamste tunnel van Nederland rijden.

Priester Ad van der Helm zegende de tunnelboormachine in en bij de tunnelingang staat nu het beeldje van de Heilige Barbara. Deze traditie wordt overal ter wereld gevolgd bij het boren van tunnels om de bescherming van de tunnelbouwers te vragen. Sint Barbara is beschermheilige voor één ieder die gevaarlijk werk verricht.

De Rotterdamsebaan moet volgens de betrokken partijen hét voorbeeld worden voor duurzame infrastructuur in Nederland. In de aanbesteding nam het criterium ‘duurzaamheid’ daarom een belangrijke plek in. Hieronder vielen onder andere vormgeving, luchtkwaliteit en energie. Bij het ontwerp is veel aandacht gegeven aan de inpassing van de weg in het landschap. Er ligt onder andere een bijzonder ontwerp voor de tunnelmond in de Vlietzone, dat aansluit bij het groene landschap van dat gebied.
De tunnel heeft verschillende duurzame elementen. Zo voorzien zonnepanelen deels in de energiebehoefte. Fijnstof wordt afgevangen bij de tunnelmonden door middel van een ‘Fine Dust Reduction System’ (FDRS). Er wordt gebruik gemaakt van het duurzame asfalt LEAB en geluidsomvormers (diffractoren).

Meer over het project op de website van BAM Infra>