Spoortunnels op hun plek in Veenendaal

Foto: ProRail

In de nacht van donderdag 23 augustus zijn twee enorme betonnen tunnels onder het spoor geplaatst in Veenendaal. Aan de noordzijde van Veenendaal zijn twee onderdoorgangen onder de spoorlijn Utrecht-Arnhem in aanbouw; één voor auto’s in het verlengde van Voorpoort en één voor langzaam verkeer in het verlengde van de Nieuweweg Noord. De huidige spoorwegovergang komt in 2019 te vervallen. De tunnels worden in de komende maanden afgebouwd en naar verwachting medio 2019 opengesteld voor verkeer.
De onderdoorgangen zijn nodig om in de toekomst meer treinen over het spoor te kunnen laten rijden en tegelijk de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten voor wegverkeer. De huidige spoorwegovergang in de provinciale weg N418 tussen Veenendaal en De Klomp is nu een knelpunt. Het steeds vaker dicht gaan van de spoorbomen betekent oponthoud, extra belasting van de omgeving en toenemende onveiligheid. De aanleg van de spoortunnels komt voort uit het Programma Hoog Frequent Spoorvervoer van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De aanleg van de spooronderdoorgangen vindt plaats op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland en de gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal en is een samenwerking tussen deze vijf partijen, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. BAM is de uitvoerende partij.

ProRail>